TENTOONSTELLING 2021

Na het verplichte corona-uitstel van 2020 is de tentoonstelling toch kunnen doorgaan van 9 t.m. 24 oktober 2021 in:

         Kunst- en erfgoedcentrum Hofke van Chantraine 
         Kerkstraat 46
         2360 Oud-Turnhout


OPENINGSTOESPRAAK door Kris Flameng:

GUST GYSEN.

Hij heeft beeldende handen, een kop vol fantasie, een hart vol verhalen, een neus voor humor, een buik vol sarcasme, een glimlach vol verrassingen en oog voor detail.

Gust Gysen heeft op de eerste rij gestaan, toen er in zijn familie 'kunstenaarsgenen' werden uitgedeeld. Tussen Chinese en Europese schilderkunst, grafiek, keramiek en kalligrafie werd er hem een zeer bijzondere en moeilijke gave toebedeeld: mensen boeien! Met potlood, papier, pen en penseel.

Dames en Heren. Het is me opgevallen dat ik bij een werk van Gust veel langer blijf staan, en aangenamer blijf genieten dan bij het werk van veel andere kunstenaars.

Want je krijgt eerst het 'globaal' beeld van het schilderij of van de tekening. Een beeld dat zeker niet onaardig zal zijn maar daarna pas begint de belevenis helemaal, hoe dieper je in het werk kijkt, hoe meer je ziet en hoe interessanter het allemaal wordt. Een verhaal ontspint zich voor je, meestal gespeend met niet onbelangrijke details, die met een knipoog, fijnzinnige humor en van die geweldige 'nadenkertjes', je deelgenoot maken van een schitterend verhaal.

De meeste van zijn werken zijn samengesteld uit verscheidene beeldende en inhoudelijke lagen en weet je hij kan daar zo fantastisch over vertellen.

Ik heb Gust voor de eerste keer ontmoet tijdens één van de 'KempArt-edities'. Ik had me ergens veilig bij een raam geposteerd en zijn enthousiaste welsprekendheid boeide me direct. Hij wist de toeschouwers moeiteloos te leiden doorheen zijn: 'Portret van een Zwitsers mes, zonder mes' of door het verhaal achter de 'Kristalnacht', of over het geroddel van de 'Roddeltantes' of wat allemaal gebeurde in die geweldige 'Mallemolen'? Zijn belezen welsprekendheid deed alle bezoekers genieten. Genieten van de meer dan bijzondere verhalen die hij gewoon 'inpakte' in de originaliteit van zijn werk. Mensen hingen aan zijn lippen en lang nadat ze. al die toelichting hadden gekregen, bleven er nog heel wat bezoekers, jong én oud, gewoon gekluisterd aan zijn werk, zichtbaar genietend van alles wat te weten gekomen waren en wat er te zien was.

Toen ik hem daarna hierover aansprak, werd zijn uitbundigheid plots 'gedecimeerd' en viel hij terug in een soort pertinente bevangenheid, waarin hij zijn eigen capaciteit en kwaliteiten - behoorlijk onterecht - op de helling wist te zetten. 'Bescheidenheid' noemen ze dat.

Gust man, ik hoop dat je tijdens deze tentoonstelling ook nog dikwijls met vuur en enthousiasme over je werk zult willen vertellen en ik wens je na afloop een schorre keel toe.

Beste mensen. In de uitnodiging die Gust ons stuurde, vertelt hij dat dit zijn 'laatste' tentoonstelling zou zijn.

In principe ben ik daar, net als de meesten onder u niet mee akkoord gegaan, want... Ik hoop uit de grond van mijn hart dat iemand over weinig of vele jaren dit prachtige werk opnieuw zal verzamelen om er opnieuw een geweldige 'exhibitie' van te maken. Ergens in Brussel, Milaan, Parijs of Retie.

Toen ik Gust vroeg waarom hij dit als een soort afsluiter aanziet, wist hij me te vertellen dat het voor hem erg moeilijk werd om de kracht en de energie te vinden om nieuw werk te maken.

Inderdaad, échte kunstenaars hebben kracht nodig, échte artiesten hebben moed nodig, dynamiek, ruggengraad, spirit, hardheid, hevigheid, vaart en vuur hebben ze nodig om te kunnen creëren.

Want... Kunst is arbeid, hard werk hard labeur kunst is hijgen en zweten.

Een kunstenaar is een vrouw of een man, die zich constant kwetsbaar opstelt, die wroetend met inspiratie, en scheppingsdrang, samen met zijn of haar kunde en geschooldheid een project ontwikkelt dat anderen kan verwonderen kan bekoren en dat door anderen bewonderd kan worden, om zijn schoonheid en om zijn inhoud, om zijn kunde, om zijn vaardigheid.

Het is geen kunst D&H, om verf te laten afdruipen van een doek. Het is geen kunst D&H, om boeken of gedichten te schrijven, die alleen maar tot doel hebben om te shockeren om te beschimpen of belachelijk te maken. Het is ook geen kunst om digitale klanken door ingewikkelde algoritmes de persen en artificiële beats, melodieën en harmonieën op de mensen los te laten. Of... om een homp klei twintig keer van de trap te gooien en het resultaat daarna: 'een beeld' te noemen.

Dames en heren? het is heden te dagen helemaal geen kunst om jezelf... kunstenaar te noemen.

Maar iemand die uren, dagen, weken en maanden aan één tekening of één schilderwerk zit te wroeten, om die geweldige gedachten en spinsels in zijn kop, te transformeren tot een prachtig verhalend beeld op wit papier, met potlood, verf of pastel. Iemand die ieder streepje of krulletje, iedere uitdrukking, elke mimiek, elke beweging door vaardigheid, stielkennis en kunde... schitterend en subliem weet te vertolken. Zo iemand verdient niet alleen onze aandacht, onze interesse en onze belangstelling, maar ons grootste respect.

Zo iemand verdient een tentoonstelling... zoals de deze hier.

Gust, bedankt om kunstenaar te zijn.

Uit vriendschap en waardering,

Kris Flameng  (https://peperbusvzw.be/Beeldend%20werk.html )

_____________________________________________________________________________________________________

Omdat er, zelfs tussen twee coronagolven in, veel belangstelling was met bijna 400 bezoekers kon ik mijn laatste tentoonstelling met voldoening afsluiten. Dank aan 't Hofke voor deze mooie gelegenheid en organisatie en dank aan alle bezoekers voor jullie interesse.

Fotogalerij

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin